Jak docílit toho, aby vám dřevěná podlaha vydržela stále krásná?

Pořízení dřevěné podlahy je krok, kterého nebudete litovat. Přestože jsou vstupní náklady vyšší než v případě jiných materiálů, investice se vám vrátí v podobě každodenního příjemného estetického zážitku a jedinečných vlastností. Nesmíte však zapomenout na fakt, že se dřevo neobejde bez pravidelné údržby. A jedině správnou péčí docílíte toho, aby krytina vypadala stále jako nová a nebyly na ní škrábance, šmouhy a nečistoty. Praktické tipy související s údržbou najdete v tomto článku.

Co byste měli o dřevěné podlaze vědět?

Nabídka podlahových krytin a potažmo i materiálů je velmi pestrá a některé umělé podlahy šlapou těm tradičním v mnoha směrech na paty. S ohledem na životnost je však absolutním vítězem právě dřevo, které lze renovovat a vrátit tak do původního stavu.

Mějte však na paměti, že se dřevěná podlaha nehodí všude. Dřevo je materiál, který neustále „pracuje“, a proto by se relativní vlhkost vzduchu v místnosti neměla pohybovat pod ani nad 50 – 60 %. Příliš suchý vzduch má za následek tvorbu spár. Vyšší relativní vlhkost pak bobtnání.

Jakou byste měli zvolit povrchovou úpravu?

Dřevěné podlahy jsou k mání v různých povrchových úpravách, což se odráží na celkovém vzhledu, náročnosti údržby, ale také pořizovacích nákladech.

Laky na podlahy jsou nejodolnější a nejtrvanlivější. Údržba je poměrně snadná a není třeba používat žádná speciální čistidla. V případě lokálního poškození však nezbývá než celou plochu přebrousit a přelakovat nanovo.

Oleje na podlahy umocňují přirozený vzhled dřeva. Naolejovaný povrch má hedvábně matný charakter a vypadá velmi atraktivně. Nevýhodou je citlivost na rozlití tekutin i na některé běžné nečistoty (písek, kamínky), které se mohou na podlahu dostat při běžném používání a obrousit ji.

Chcete se o dřevěných podlahách dozvědět více? Informace, laky, oleje a kvalitní dřevěné parkety Wölfel najdete na eshop-parketywolfel.cz.

Přidat komentář